top of page

GRATIS FRAKT PÅ ORDRE OVER  800,- NOK

Grønn te

Grønn te derimot går ofte også gjennom en kort hvile/visneperiode før bladene blir enten dampet (hovedpraksis i Japan) eller ristet /tørket i store wok (hovedpraksis i Kina) for å stoppe oksidasjon. Ved å dampe/ riste bladene kort tid etter innhøstningen er oksidasjonen meget lav og bladene beholder dens grønne farge. Bladene blir videre formet og tørket. I Japan har man tradisjon med å skyggelegge tebusker 2-4 uker før innhøstning for øke mengden l-theanin og redusere katekiner. Eksempel på slike teer er kabusecha, gyokuro og matcha.

Ulike typer te.

Det som utgjør forskjellen på svart, grønn og hvit te er prosessen bladene gjennomgår fra øyeblikket de blir plukket til ferdig produkt. Enkelt forklart: for å fremstille svart te lar man bladene hvile enten innendørs eller utendørs i en periode før de blir knadd/rullet for hånd eller maskin. Dette setter fart på oksideringsprosessen som forsterkes og monitoreres ytterligere til ønsket oksidasjon er oppnådd. Bladene blir så videre tørket og sortert.

Grønn te:
Grønn te derimot går ofte også gjennom en kort hvile/visneperiode før bladene blir enten dampet (hovedpraksis i Japan) eller ristet /tørket i store wok (hovedpraksis i Kina) for å stoppe oksidasjon. Ved å dampe/ riste bladene kort tid etter innhøstningen er oksidasjonen meget lav og bladene beholder dens grønne farge. Bladene blir videre formet og tørket. I Japan har man tradisjon med å skyggelegge tebusker 2-4 uker før innhøstning for øke mengden l-theanin og redusere katekiner. Eksempel på slike teer er kabusecha, gyokuro og matcha.

Hva er helsefordelene med grønn te?

Folk har hyllet de helsemessige fordelene av grønn te i århundrer. Studier tyder på at inntak av grønn te kan påvirke hudens helse positivt, hjelpe med vekttap og redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer.

 

Grønn te sies å være en av de sunneste drikkene på planeten.

Alle tetyper, unntatt urter, er brygget fra de tørkede bladene fra Camellia sinensis-busken. Oksydasjonsnivået av bladene bestemmer typen te.

 

Grønn te er laget av uoksiderte blader og er en av de minst bearbeidede typer te. Av denne grunn inneholder den de fleste antioksidanter og gunstige polyfenoler.

 

Helsefordeler

Folk brukte grønn te i tradisjonell kinesisk og indisk medisin for å kontrollere blødninger og helbrede sår, hjelpe fordøyelsen, forbedre hjertets- og mental helse og regulere kroppstemperaturen.

-
1/4

Grønn te kan kjempe visse kreftsaker

Dette er stort. Tross alt kjenner vi nok alle noen som har blitt rammet av kreft, og kanskje til og med har hatt kreft selv. Så å vite at grønn te kan bekjempe kreft er et ganske stort insentiv til å legge det til dagen din. Krefttypene som kan forebygges er også ganske mange, inkludert munn, nyre, bukspyttkjertel, mage og brystkjertelkreft, blant annet.

Kreftforebyggende aktiviteter av grønn te og dens hovedbestanddel, (−)-epigallocatechin gallate (EGCG) har blitt grundig studert av forskere over hele verden. Siden 1983 har vi studert kreftkjemopreventive effekter av EGCG samt ekstrakt av grønn te og underliggende molekylære mekanismer.

Kan senke kolesterolet

Omtrent 38% av amerikanske voksne har høye kolesterolnivåer, noe som øker risikoen for hjerteinfarkt og hjerneslag, ifølge CDC. De gode nyhetene? Grønn te kan hjelpe.

En metaanalyse fra 2020 av 31 studier publisert i Nutrition Journal fant at inntak av grønn te var assosiert med lavere nivåer av både totalt kolesterol og LDL (aka dårlig) kolesterol.

Kan redusere blodtrykket

I tillegg til å senke kolesterolnivået, kan grønn te beskytte hjertehelsen ved å senke blodtrykket. En metaanalyse i medisin fra 2020 av 1697 personer fant at å drikke grønn te reduserte blodtrykket betydelig, spesielt hos de med høyt blodtrykk og størst risiko for hjerte- og karsykdommer.

Høyt blodtrykk er en ledende årsak til hjertesykdom og hjerneslag fordi det skader slimhinnen i arteriene. Dette gjør arteriene mer utsatt for plakkoppbygging, noe som innsnevrer arteriene som fører til hjertet og hjernen, ifølge CDC. Hvis høyt blodtrykk forblir ubehandlet, kan det også føre til nyresvikt.

Grønn tes evne til å senke blodtrykket kan skyldes dets høye antioksidantinnhold, ifølge den samme 2020-analysen som er oppført ovenfor. Disse antioksidantene reduserer betennelse og utvider blodårene slik at blodet kan flyte lettere.

Imidlertid varte de fleste av studiene som ble vurdert i analysen bare mellom tre og seksten uker, noe som betyr at det ikke er klart hvordan å drikke grønn te over lengre tid kan eller ikke kan forbedre blodtrykket.

-
2/4

Grønn te kan kjempe visse kreftsaker

Kan forhindre hjerneslag

Hjerneslag er fortsatt en ledende årsak til død og funksjonshemming for voksne i USA, ifølge CDC. Å drikke grønn te kan være en måte å forhindre risikoen for hjerneslag.

For eksempel, en studie fra 2020 i American Journal of Clinical Nutrition, sporet te-drikkevanene til nesten en halv million kinesiske voksne. Den fant at inntak av te - spesielt grønn te - var assosiert med lavere risiko for hjerneslag. Faktisk, jo mer grønn te folk drakk, jo lavere er risikoen for hjerneslag.

Hjelper med å forebygge og håndtere type 2-diabetes
Å konsumere te – inkludert grønn te – kan være en effektiv måte å forebygge og håndtere diabetes type 2, ifølge en 2019-anmeldelse publisert i Antioxidants. Gjennomgangen fant at spesielt grønn te-antioksidanter kan redusere insulinresistens.

Insulinresistens oppstår når cellene er mindre følsomme for hormonet insulin, som hjelper cellene med å omdanne blodsukkeret til energi. Det er en av de viktigste risikofaktorene for å utvikle type 2 diabetes, ifølge CDC.

Grønn te kan bidra til å redusere revmatoid artritt symptomer

I tillegg er EGCG også vist å ha gunstige effekter mot revmatoid artritt, en annen kronisk inflammatorisk sykdom.

Revmatoid artritt (RA) er en vanlig tilstand som beskrives som en kronisk, autoimmun lidelse som påvirker leddslimhinnen i leddene og er assosiert med sosioøkonomiske byrder, progressiv funksjonshemming og for tidlig død [10].

Pasienter med RA opplever et begrenset bevegelsesområde, hevelse og rødhet i leddene. Det er foreløpig ingen kur for RA, men behandlingsstrategier kan inkludere å redusere betennelse for å forsinke progresjonen

Hvis du ønsker å redusere betennelse, legg til grønn te på handlelisten din.

I en studie publisert i The Journal of Nutrition utviklet rotter som ble gitt ekstrakt av grønn te i drikkevann som deretter ble indusert med den autoimmune sykdommen revmatoid artritt (RA) mindre alvorlige symptomer enn rotter med RA som drakk vanlig vann. Flere studier er nødvendig på mennesker, men forskerne bemerker at grønn te-ekstrakt kan være nyttig når det brukes sammen med konvensjonell RA-behandling.

Forskning i en anmeldelse publisert i 2011 i Arthritis Research & Therapy antyder en lignende anti-inflammatorisk fordel hos mus med slitasjegikt, men det er for tidlig å si om de samme effektene vil bli sett hos mennesker.

Forbedret levetid

Å drikke te, inkludert grønn te, er assosiert med et lengre og sunnere liv, ifølge forskning fra 2020 publisert i European Journal of Preventive Cardiology.

Studien fulgte 100 902 deltakere i Kina uten historie med hjerteinfarkt, hjerneslag eller kreft i over syv år. Den grupperte deltakerne som enten:

Sammenlignet med ikke-vante tedrikkere, hadde de som drakk te tre eller flere ganger i uken en redusert risiko for dødelighet av alle årsaker. De hadde også en redusert risiko for å utvikle aterosklerotisk kardiovaskulær sykdom, som er når plakk bygger seg opp i blodårene, noe som øker risikoen for hjerteinfarkt eller hjerneslag, ifølge American Heart Association (AHA).

Spesielt grønn te var assosiert med en lavere risiko for å dø av alle årsaker bortsett fra koronar hjertesykdom. Forskere mener at dette sannsynligvis skyldes antioksidanter i grønn te som beskytter cellene mot skade som ellers ville føre til sykdom.

-
3/4

Grønn te har fettforenne egenskaper

Å få fart på stoffskiftet er en sikker måte å føle seg bedre generelt på. Når kroppssystemene dine jobber med førsteklasses kapasitet, er det en bonus for den generelle helsen. Og det faktum at grønn te øker fettforbrenningen betyr at blodet ditt flyter bedre, hjertet pumper med en hastighet det burde, og fordøyelsessystemet ditt nynner rett på vei.

GRØNN TE KAN HJELPE MED VEKTTAPT
Mange mennesker som har problemer med vekten, finner at det ofte er en opphopning av kilo rundt midten. Grønn te kan hjelpe deg å gå ned i vekt og på sin side bli kvitt fett. I en studie av overvektige forsøkspersoner var funnene at vekt og midjeomkrets gikk ned hos de som drakk grønn te.

GRØNN TE KAN KJEMPE Hjerte- og karsykdom

Hjerte- og karsykdommer ligger høyt oppe når det gjelder dødsårsaken. Grønn te kan påvirke kolesterolnivået som spiller en faktor i forhold som hjerneslag og hjerteinfarkt. Drikk grønn te for å senke LDL (dårlig) kolesterol i blodet.

 

GRØNN TE KAN FORHINDRE TYPE 2-DIABETES

Type 2 diabetes øker. Det kan skyldes dagens dietter og det faktum at vi ofte trener mindre enn vi burde. Insulinfølsomheten er redusert takket være inntak av grønn te, og blodsukkernivået, en årsak til diabetes, senkes også.

 

GRØNN TE FORDELER MUNNHELSE

Din munnhelse er også viktig. Faktisk kan noen sykdommer og sykdommer skyldes et sett med tenner og tannkjøtt som ikke er tatt vare på. Katekinene i grønn te kjemper mot orale bakterier.

 

GRØNN TE BESKYTTER HJERNEN

Katekinene i grønn te er virkelig stjernen i showet. De gir mange fordeler og har også vist seg å beskytte nevronene i hjernen. Kognitiv svikt reduseres og risikoen for nevrodegenerative sykdommer reduseres.

Beskyttelse mot nevrodegenerative sykdommer

Undersøkelser har funnet ut å drikke grønn te kan beskytte mot visse nevrodegenerative sykdommer, som Alzheimers og Parkinsons. Dette er sannsynligvis på grunn av grønn tes høye konsentrasjon av kraftige forbindelser kalt antioksidanter. I følge forskning fra 2018 publisert i European Food Research and Technology, var grønn te den beste på frie radikaler. Antioksidanter forsvarer celler mot skader som over tid ellers ville føre til nevrodegenerative sykdommer.

En studie fra 2022 publisert i Frontiers in Nutrition fant at etter å ha fulgt 1545 eldre mennesker i Kina med sunn hjernefunksjon i ett år, hadde de som vanligvis drakk te – inkludert grønn te – lavere forekomst av kognitiv nedgang sammenlignet med ikke-tedrikkere. Dette var sant selv etter at forskere justerte for faktorer som utdanning, røyking og trening.

Kognitiv nedgang er et av de første merkbare symptomene på Alzheimers og relaterte former for demens, ifølge Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Det refererer til forverring eller hyppigere tilfeller av forvirring og/eller hukommelsestap.

 

GRØNN TE HJELPER HJERNEFUNKSJON

Koffeinet i grønn te fungerer som et stimulerende middel. Ikke bare føler vi oss mer energiske etter å ha drukket kaffe eller te, men grønn te er kjent for å forbedre funksjonen til hjernen, inkludert reaksjonstid, humør og produktivitet.

 

GRØNN TE BEKJEMPER INFLAMASJON

Flavonoidene i grønn te har vist seg å bekjempe betennelser i kroppen. Komponenten epigallocatechin gallate i grønn te har anti-inflammatoriske effekter og beskytter celle-DNA. Det er også antivirale, antibakterielle og soppdrepende egenskaper i grønn te som også virker mot betennelse.

 

Hva er betennelse?
Betennelse er en hevelse som oppstår når immunforsvaret ditt reagerer på et vev som blir skadet - enten det er som følge av bakterier, traumer, giftstoffer, varme eller andre årsaker. Skadede celler frigjør kjemikalier som får blodårene til å lekke væske inn i vevet, og forårsaker hevelse som er designet for å beskytte andre vev fra kilden til skaden.

Kan grønn te redusere betennelse?

Det har vært en lang historie med å bruke grønn te som medisin gjennom historien på grunn av dens helbredende egenskaper. Imidlertid er det først nylig at fordelene med grønn te har blitt studert mye.

Denne typen te kommer fra bladene til planten Camellia sinensis. Grønne teblader inneholder katekiner og andre stoffer som teaflaviner, quercetin, teanin, gallussyre, klorogensyre og koffein.

 

Det primære katekinet som finnes i ekstrakter av grønn te er epigallocatechin-3-gallate (EGCG). Som en signifikant polyfenol har EGCG i dyre- og laboratoriestudier og kliniske studier vist seg å ha antiinflammatoriske og antioksidantegenskaper. På grunn av egenskapene antas det at EGCG kan ha terapeutiske effekter på kroniske inflammatoriske sykdommer som leddgikt, åreforkalkning og tørre øyne. Bønder håndplukker tebladene, som de umiddelbart konserverer ved hjelp av damp eller varme etter høsting.

En studie som undersøkte effektiviteten til ekstrakter av grønn te for å redusere betennelse i øyeceller kalt hornhinneepitelceller, viste at det kunne redusere betennelse og forhindre celleskade på hornhinnen. Interleukin-1β er et cytokin, en av cellene som skilles ut av immunsystemet, som medierer den inflammatoriske responsen.

 

Interleukin-1β er kritisk for menneskekroppens reaksjon mot patogener. Det kan imidlertid forverre skade under kronisk sykdom og føre til vevsskade [9]. Økte nivåer av interleukin-1β, et cytokin, kan skade øyets hornhinne. I studien hemmet EGCG flere cytokiner, inkludert interleukin-1β.

Dette viser at EGCG fra ekstrakter av grønn te kan ha gunstige effekter mot inflammatorisk sykdom i hornhinnen.

 

 

GRØNN TE BESKYTTER MOT BEINTAP

Studier viser at å drikke grønn te kan stimulere mineralisering som genererer beindannelse. Bentapet kan bli bedre, og det kan være ekstra beskyttelse mot osteoporose på grunn av styrkingen av beinene.

For eksempel fant en studie fra 2022 publisert i Nutrients at av nesten 6500 postmenopausale koreanske kvinner, hadde de som ikke drakk grønn te eller drakk mindre enn én kopp daglig det siste året, mer sannsynlig å ha mistet beinmasse i ryggraden eller låret. sammenlignet med de som drakk grønn te tre ganger om dagen.

Redusert benmasse øker risikoen for osteoporose, en sykdom som gjør bein mer skjøre og kan føre til brudd i hoften, ryggraden eller håndleddet, ifølge National Library of Medicine. Særlig kvinner etter overgangsalderen har større risiko for å utvikle osteoporose.
Dette kan forklare hvorfor en 2017-analyse publisert i Medicine konkluderte med at teforbruk var knyttet til en redusert risiko for osteoporose, sannsynligvis på grunn av den høye konsentrasjonen av antioksidanter som bidrar til å forhindre bentap og forbedre beindannelse.

-
4/4

bottom of page